Centrum biznesowe iDream.

Profesjonalnie. Na czas.

iOS 14 – siedem nowych funkcji chroniących Twoją prywatność

Z każdą aktualizacją systemu iOS, Apple usuwa mankamenty w aplikacjach i w systemie naruszającym prywatność. W tym roku nie jest inaczej. Wraz z iOS 14 będzie dostępnych kilka nowych funkcji, które pomogą lepiej kontrolować dostęp do Twoich danych.

 

Co nowego?

Wraz z iOS 13 Apple wprowadził między innymi zmiany w funkcjach dostępu do lokalizacji, zabezpieczenia śledzenia Safari i sposobie logowania się z wykorzystaniem opcji Apple Sing-in.

Obszar prywatności systemu iOS 14 ma liczne i znaczące nowinki (zmiany są również powielone w iPadOS 14).

 

Kontrolki dostępu do mikrofonu i kamery

Za każdym razem, gdy aplikacja uzyskuje dostęp do mikrofonu, pojawi się mała bursztynowa kropka na górnym pasku stanu, obok symbolu sieci Wi-Fi. Podobnie, gdy jakaś aplikacja korzysta z aparatu, pojawi się zielona kropka.

Nowe kontrolki „nagrywania” jasno wskazują, kiedy aplikacja, uzyskuje dostęp do kamery lub mikrofonu. W szczególności wtedy, gdy nie powinna. Już samo używanie wersji beta iOS 14 zmusiły developerów do publicznego złożenia obietnicy poprawienia wykrytych „błędów”.

 

Przybliżona lokalizacja

Przed wykorzystywaniem Twojej lokalizacji przez aplikację, musisz wyrazić na to zgodę. W iOS 13 możesz przyznać uprawnienia do korzystania z Twojej lokalizacji jednorazowo lub tylko wtedy, gdy używasz aplikacji. Aplikacja może następnie żądać dostępu do Twojej lokalizacji w tle, a Ty otrzymujesz okresowe powiadomienia, że tak jest.

iOS 14 idzie dalej. Gdy aplikacja żąda dostępu do lokalizacji, możesz przyznać dostęp „dokładny”. Doskonale nadaje się do aplikacji, które powinny znać Twoją najbardziej przybliżoną lokalizację, na przykład aplikacje związane z dostawami zamówień lub taxi. Jednak dla wielu aplikacji wystarczyłaby lokalizacja mniej dokładna np. szukając lokalnych wiadomości lub informacji o pogodzie. Przybliżona lokalizacja jest również aktualizowana znacznie rzadziej.

 

Ograniczony dostęp do zdjęć

Obecne opcje przyznania aplikacji dostępu do zdjęć „wszystko albo nic” nie pozostawiają użytkownikom, którym zależy na prywatności, wiele możliwości.

W iOS 14, system operacyjny umożliwia wybór opcji dostępu do zdjęć przez aplikację pomiędzy dwoma powyższymi i nową opcją „wybierz zdjęcia”. Decydując się na nową opcję, możesz ograniczyć dostęp do określonych zdjęć lub całych folderów.

W menu: Ustawienia> Prywatność> Zdjęcia możesz zmienić to ustawienie dla poszczególnych aplikacji lub zmienić zdjęcia, do których aplikacja ma dostęp. Okazuje się, że niektóre popularne aplikacje do obróbki zdjęć przesyłały więcej zdjęć na swoje serwery niż te, które wybrałeś. Nowa funkcja umożliwia zabezpieczenie się przed takim procederem na poziomie systemu operacyjnego.

 

Uprawnienia do śledzenia reklam

Aplikacje używają różnego rodzaju funkcji śledzenia, aby dopasować reklamy do Twoich upodobań. Sprawdzają Twoją lokalizację albo jakie inne aplikacje zainstalowane są na Twoim iPhonie. Jeśli aplikacja chce śledzić Twoje działania w przeglądarkach lub innych aplikacjach, system iOS 14 wymusza wyświetlenia żądanie o nadanie takiego uprawnienia. Możesz też wyłączyć opcję „Zezwalaj aplikacjom na wysyłanie żądań śledzenia”, jeśli nie chcesz już więcej być o to pytany: Ustawienia> Prywatność> Śledzenie.

Oddzielna opcja w: Ustawienia> Prywatność> Apple Advertising umożliwia wyłączenie personalizacji aplikacji Apple, takich jak App Store, Apple News czy Giełda. Istotne, że wyłączenie opcji nie zmniejszy liczby reklam, a jedynie uniemożliwi Apple wykorzystanie Twoich danych do wyświetlania reklam personalizowanych.

Dodatkową ochronę przed niepożądanymi reklamami daje zmiana polegająca na konieczności włączenia zgody (ang. opt-in), a nie możliwości jej wyłączenia (ang. opt-out).

 

Powiadomienia ze schowka

iOS 14 wyświetli również małe powiadomienie informujące, która aplikacja uzyskała dostęp do Twojego schowka. Na pierwszy rzut oka to drobiazg. Ale zmiana jest przeogromna. W ciągu kilku dni od wydania wersji beta iOS 14 okazało się, że dziesiątki aplikacji żądały dostępu do schowka Twojego iPhone’a lub iPada nawet po każdym naciśnięciu klawisza!

Ta niewielka modyfikacja jest ważniejsza z punktu ekosystemu Apple niż wszystkie inne. Pamiętajmy, że funkcja Hand-off o nazwie Universal Clipboard sprawia, że rzeczy, które kopiujesz do schowka na komputerze Mac, są natychmiast dostępne na iPhonie lub iPadzie i odwrotnie. To wygodne rozwiązanie dla osób posiadających wiele urządzeń Apple, jednakże są zagrożeniem dla Twojej prywatności.

Wyskakujące powiadomienie ze schowka z żądaniem udzielenia zgody będzie prawdopodobnie kolejnym krokiem Apple. Udzielanie aplikacjom uprawnień dostępu do zawartości schowka przez cały czas byłoby irytujące, ale Apple może zostać do tego zmuszony. Już wiadomo, że sama świadomość użytkowników, że aplikacja sprawdzała schowek powoduje, że developerzy zmieniają działania aplikacji.

 

Informacje o prywatności sklepu z aplikacjami

Funkcja nie jest jeszcze dostępna w wersji beta iOS 14, ale App Store w iOS 14 będzie wymagał od każdego developera zgłaszania swoich praktyk dotyczących prywatności. Informacje będą wyświetlane w widocznej sekcji strony. Można je traktować jako etykietę na produkcie informującą o polityce prywatności. Każda aplikacja będzie wyświetlała rodzaj gromadzonych danych, które w powiązaniu z innymi danymi umożliwiają Twoją identyfikację albo mogą być wykorzystywane do śledzenia Ciebie (w witrynach internetowych lub innych aplikacjach). To również fundamentalna zmiana. Podczas, gdy aplikacja zbiera więcej informacji niż potrzebuje do działania, to prawdopodobnie wykorzystuje te dane do czegoś niezwiązanego z produktem np. personalizacją reklam.

W ten sposób będziesz bardziej świadomy, co dzieje się z Twoimi danymi, zanim jeszcze pobierzesz aplikację.

 

Raport prywatności Safari

Ochrona prywatności na iPhonie lub iPadzie to jedno, ale Twoje dane są również gromadzone w całej sieci. Oprócz nowych funkcji bezpieczeństwa, Apple wykorzystuje wbudowane funkcje Safari, aby zapobiegać śledzeniu między witrynami i wykorzystania cookie. Mając na względzie zwiększenie świadomości użytkowników, Safari w iOS, iPadOS i macOS Big Sur zawiera nowy raport dotyczący prywatności. W macOS jest wyświetlany na nowych kartach, w iOS: stuknij ikonę tekstu po lewej stronie paska adresu i później „Raport prywatności”. Raport pokazuje, ile modułów śledzących zostało zablokowanych przez Safari, które witryny mają ich najwięcej i które są najbardziej widoczne.